Главная » 2015 » Декабрь » 17 » НКЦПФР пропонує шляхи вирішення проблеми «сплячих акціонерів»
11:05
НКЦПФР пропонує шляхи вирішення проблеми «сплячих акціонерів»

НКЦПФР пропонує шляхи вирішення проблеми «сплячих акціонерів»

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) розробила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством».

Законопроектом пропонується врегулювати питання участі в управлінні акціонерними товариствами так званих «сплячих акціонерів», тобто таких, які до 12 жовтня 2014 року не скористалися своїм правом на зарахування належних їм акцій на рахунки в цінних паперах в депозитарній системі.

Нагадаємо, що згідно діючого законодавства власник дематеріалізованих цінних паперів був зобов'язаний звернутися до обраної емітентом депустанови та укласти з нею договір про обслуговування рахунка в цінних паперах від власного імені, або здійснити переказ прав на цінні папери на свій рахунок в цінних паперах, відкритий в іншій депустанові.

Наразі існує значна кількість акціонерів, які не скористалися у визначений законодавством термін своїм правом на зарахування належних їм акцій на рахунки в цінних паперах в депозитарній системі.

У зв’язку з цим, акціонерні товариства несуть чималі витрати на оплату послуг депозитарних установ за обслуговування рахунків «сплячих акціонерів», а також при організації загальних зборів на здійснення розсилки повідомлень таким акціонерам. Зазначені акціонери, в свою чергу,обмежені законодавством у реалізації своїх прав за такими цінними паперами.

«Комісія вважає за необхідне передбачити у законодавстві процедури відновлення «сплячими акціонерами» обліку прав власності та поновлення своїх прав на цінні папери, а також, у разі їх не звернення, визнання таких цінних паперів викупленими емітентом. Такий крок дозволить емітентам зменшити свої витрати, а «сплячим акціонерам» надасть можливість отримати грошову компенсацію на рівні ринкової вартості належних їм цінних паперів»,зазначив директор Департаменту стратегії розвитку фондового ринку Максим Лібанов.

 Законопроектом перш за все пропонується передбачити вирішення існуючих проблемних питань  шляхом визначення:

 - порядку відновлення власником обліку права власності на цінні папери та поновлення своїх прав за такими цінними паперами;

- механізму визнання такими, що вважаються викупленими емітентом, цінних паперів, власник яких протягом року не скористається процедурою відновлення обліку права власності на такі цінні папери ,;

- порядку виплати емітентом власнику таких цінних паперів, які вважаються викупленими, їх  ринкової вартості.

 Передбачене удосконалення законодавства сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах в цілому.          

 Проект документу розміщено для ознайомлення на офіційному сайті Комісії: http://www.nssmc.gov.ua/law/19852.

 

Просмотров: 356 | Добавил: КОРСЕК | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Приветствую Вас, Гость!
Четверг, 02.05.2024